Categories
Okategoriserade

Golvet – en viktig inredningsdetalj

Ett snyggt golv är en viktig bas när man inreder. En tråkig gammal sliten plastmatta kan dra ner vilket rum som helst, hur genomtänk än resten av interiören är. Fräscha golv, vare sig det är av trä, sten, klinkers, linoleum eller vinyl höjer helt klart både det estetiska och det ekonomiska värdet på en bostad eller lokal. Vi vill inspirera dig att ta hand om och se på dina golv på ett nytt sätt!

Många stiliga golv

Idag finns ett stort urval när det kommer till nya golv för alla behov och smaker. Men hur ska man tänka när man väljer ett nytt golv? För det första skall du fundera på om du verkligen behöver byta ditt golv, för att spara på miljön behöver vi alla minska vår konsumtion. 

Är det så att ditt golv är slitet och det verkligen är dags så skall du fundera på vad du har för behov. Om golvet skall vara i ett kök eller en hall så är det bra om golvet tål viss väta och är slitstarkt. Laminat, klinkers eller vinylgolv kan vara en bra lösning. I vardagsrum och sovrum kan man ha en vacker parkett som är lite känsligare men som skänker en viss värme och exklusivitet till ett rum. Om det finns små barn eller djur i hemmet kan du fundera på halkfria golv eller golv med ljuddämpande kvaliteter. 

Även om det är relativt lätt att byta golv så är det klimatsmart att planera för ett golv som du inte tröttnar på i första taget. Välj något som du tycker känns tidlöst, är fint och slitstarkt. 

Ta hand om de golv du har

När du installerat ditt golv är det viktigt att du tar hand om det på bästa sätt för att de skall hålla länge. Använd rekommenderade rengöringsmedel. Det är dock svårt att renovera klinkers, vinylmattor och laminatplattor utan att behöva plocka bort hela golvet. Det finns vissa färger som man kan måla med på nästan alla underlag, det kan vara ett smidigt sätt att fixa till ett tråkigt golv. Massiva trägolv går lätt att få fina. Det finns bra dammfri golvslipning i Stockholm att tillgå. Tar man hand om sina trägolv kan de hålla i flera decennier. Ett slipat och behandlat trägolv blir som nytt. 

Var dig själv när du inreder

Tänk inte så mycket på trender när du inreder utan var dig själv och välj sådant som du tycker är snyggt, då blir det oftast bäst! Håll golven enkla så du inte tröttnar så fort och byt istället ut sådant som är lättare att återvinna, som man kan hitta på secondhand eller byta mellan sina vänner. Det finns till exempel många vackra tyger att köpa på auktionssajter. 

Om du gillar växter så är det jättebra. Växter är inte bara vackra att titta på de bidrar också till bättre inomhusluft då de renar sin närmiljö. 

Vi hoppas du blivit inspirerad av texten och väljer miljömedvetet nästa gång du skall fixa till dina golv!