Categories
Okategoriserade

Din perfekta bostad

Vi tröttnar inte på att inreda våra hem. Fullt naturligt, det är där vi är trygga och tillbringar stora delar av vår tid. Givetvis har dekor och inredning varierat mycket genom årtusendena.

När människan inte längre var helt nomadisk är det troligt att man sökte skydd eller gjorde sig en bostad i grottor. För detta finns många belägg. Man har hittat fynd av köksgeråd och annat i många grottor. Dessutom känner vi alla till de väggmålningar som finns på ett antal ställen där tidiga människor haft sina boningar.

Redan då verkar det alltså som att inte alla föremål enbart haft praktisk betydelse. Människan har kanske önskat att få jaktlycka genom att avbilda bytesdjur, vilket gör bilderna till en del av magi och religion. Eller så handlar det om att ha något vackert att vila blicken på vid kvällsbrasan. Vi vet inte säkert och vi lär aldrig få veta heller.

Textilier som dekoration och skydd

Tekniker för att använda växter till att åstadkomma tyg uppstod långt senare. Människan använde djurskinn som kläder och skydd mot kyla. Troligen hade man också skinn och djurhudar som sovunderlag i hemmen – en vana som vi fortsatt med långt fram i modern tid. Vi kan gissa att grottöppningar i första hand inte var enormt stora och låg bra till geografiskt bland annat för värmens skull. Tygstycken skulle ha skyddat, delvis, mot rovdjur men också förhindrat att man upptäckt dem i tid.

När textilier började användas i bostäder var säkert tanken att de skulle bidra till varmare hus. Eftersom människan är den hon är dröjde det nog inte länge förrän man även ville ha textil som gav ett estetiskt tilltalande intryck.

Dagens textilanvändning

Idag och i vår omgivning har textilier bara delvis denna funktion eftersom våra bostäder vanligtvis är varma nog ändå. Gardiner och mattor fyller ändå sin funktion för värme och akustik och integritet. En snygg gardinkappa ger en fin inramning av dina fönster och gör att insynen blir mindre.

Användningen av gardiner, liksom gardinens utseende, varierar med tidpunkt och med kulturen. Vissa av oss väljer helt bort den detaljen medan andra föredrar att täcka alla fönsterytor med varierande typer av gardiner. Alltifrån gardinlängder kombinerade med halvgenomskinlig tyllgardin till en enkel men stilren gardinkappa för att mjuka upp linjer och kanske stoppa fönsterdrag.

Idag verkar trenderna återigen peka till gardinens fördel. Vi tycker om att bygga oss ett tryggt och ombonat bo, precis som de flesta andra djur!