Categories
Okategoriserade

Skön svalka i sommarvärmen

Nu är sommarvärmen på intåg och även om det förstås är glädjande så kan det också innebära att det blir väldigt varmt inomhus. Många drömmer om att ha luftkonditionering hemma för en jämnare inomhustemperatur och den drömmen behöver inte vara så långt borta. Vissa har redan allt de behöver, utan att ha tänkt på det.

Svaret är en värmepump

Visste du att de flesta värmepumpar går att invertera så att de kyler istället för att värma när det är varmt ute? Har du redan en luftvärmepump är det alltså bara att ställa ner värmen till önskad temperatur eller aningen kallare så hjälper den till att kyla huset.

Äger du ingen värmepump så är det hög tid att överväga att skaffa en. Den kan alltså fungera som luftkonditionering, men är ju också en smart backuplösning om det skulle uppstå något problem med din ordinarie uppvärmning. Värmer du med direktverkande el så är en värmepump en självklart investering. Du kommer att spara flera tusen på bara något år.

Luftkonditionering har blivit en extra aktuell fråga nu när många jobbar hemifrån. Om läget fortsätter som nu så kan det vara värt att tänka över om din arbetslokal i hemmet kommer att vara behaglig även mitt i sommaren när det är som varmast. Om inte så kan det vara värt att överväga installation av en värmepump som även fungerar som luftkonditionering.

Luftvärmepump eller fristående aggregat?

När det var som varmast sommaren 2018 sålde mindre luftkonditioneringsanläggningar som smör i solsken. Det som många inte tänkte på just då var att dessa aggregat tar upp en del plats och inte gör någon större nytta under resten av året när det är kallt. En stor klump som står i ett förråd eller en garderob och bara används någon månad per år gör ingen glad.

Det kan därför vara smartare att överväga en fast installerad anläggning. Det enda som syns invändigt är enheten som förflyttar luften i rummet och de kan ju monteras på en vägg på en väl vald plats där den inte stör.

Den fasta anläggningen har ytterligare en fördel i att själva motorn sitter utanpå husväggen. Det ger en tystare drift och därmed en högre trivsel.

Smarta funktioner som höjer trivseln

En luftvärmepump som används som luftkonditionering sommartid kommer ofta med en rad smarta funktioner. En fjärrkontroll som göra att du kan styra temperatur och fläktens hastighet från soffan kan kännas bekvämt.

Många av de senaste modellerna har dessutom WiFi och möjlighet att styra enheten med hjälp av en app. Det betyder att du kan starta anläggningen strax innan du kommer hem så att du spar energi under de timmar du är borta. Ett annat alternativ är att sätta timers som slår på och av anläggningen vid en viss tid eller sänker effekten när det inte är så viktigt att värma eller kyla rummen.

Vår rekommendation är alltså att du väljer en värmepump med förmåga att kyla istället för att köpa en separat luftkonditionering som står i rummet. Du får mer för pengarna och en smidig anläggning med flera funktioner.

Välj ett företag med lokal installatör

För att garantin ska gälla när du köper en värmepump eller luftkonditionering så brukar det krävas från tillverkaren att pumpen installeras av en auktoriserad installatör. Se till att välja ett företag som erbjuder installation på just din ort. Låt säga att du bor i Linköping så bör du välja en leverantör av luftkonditionering som har auktoriserade installatörer just där. Lycka till med installationen och ha en lagom sval och skön sommar.