Categories
Inredning

Den ljuvliga värmen

Det finns få saker som är så härliga som att komma utifrån kylan och sätta sig ner framför en varm och sprakande braskamin. Idag finns det många olika modeller för olika behov och plånböcker.

Ofta kan en braskamin som kanske kostat tjugotusen i inköp och montage höja husets värde med flera gånger sin kostnad. Braskaminen är dessutom en värmekälla som kan vara mycket billig i drift, beroende på hur mycket veden man eldar med kostar. Kanske har man också möjlighet att få gratis ved genom träd som bortskänkes eller kanske har man egna träd. Då blir braskaminen en uppvärmningskälla som inte kostar någonting alls. Det är dessutom en effektiv uppvärmningskälla, endast en rejäl eldning per dag gör ofta stor skillnad för värmen i bostaden.

Kamin som säkerhet

Kaminer som säljs har alltid en effekt angiven. Den effekten visar hur många kvadratmeter som kaminen värmer upp, även om man måste titta på en slags översättningslista för att veta exakta kvadratmeter. Kaminen är dock inte bara en trevlig mysfaktor, utan kan ha fler funktioner. När man köper braskaminer i Göteborg kan man välja mellan olika storlekar, effekter och material, men det går också att hitta kaminer som man kan laga mat på. På så vis blir kaminen en extra säkerhet om värmesystemet eller spisen skulle lägga av mitt i vintern. På många orter är det inte ett allt för ovanligt scenario, och många av oss vill gärna veta att vi skulle klara oss vid ett längre elavbrott. Kaminen ger då en ovärderlig extra trygghet.