Categories
Okategoriserade

Golvslipning i Stockholm – Tänk på det här

Uppdaterad: 14 januari 2021

Vad ska man tänka på när man vill utföra en golvslipning i Stockholm? Kan man spara pengar genom att slipa själv, eller riskerar man att skada golvet då? Här tar vi en titt på vad du behöver tänka på när du vill slipa dina golv i Stockholm.

Börjar trägolven i din bostad se slitna och trista ut? Alla golv slits med åren, och beroende på träslag och ytbehandling tar det lite olika lång tid innan man känner att golvet skulle behöva snyggas upp. Det bästa sättet att permanent liva upp ett slitet trägolv är att slipa det.

Golvslipning är dock inget man ska kasta sig huvudstupa in i, utan det gäller, som med så mycket annat hantverk, att planera. VIlken typ av golvslipning och ytbehandling ska man välja? Kan man göra jobbet själv eller är det bättre att överlåta golvslipningen till en professionell firma? Blir det damm i hela bostaden när man slipar? Här går vi igenom det viktigaste att tänka på när du behöver utföra en golvslipning i Stockholm.

Varför behövs golvslipning?

Måste man slipa sina slitna golv? Ur inredningssynpunkt kan man förstås tycka att ett slitet golv kan vara charmigt och snyggt, om det paras med rätt inredning och accessoarer. Men en sliten look bör ändå inte åstadkommas genom att låta golvet förfalla, utan det är snarare något man bör få försöka få fram på “konstgjord” väg genom att behandla det på olika sätt efter att man slipat det.

Ett golv måste nämligen slipas då och då för att man ska kunna ytbehandla det igen och ge det ett fullgott skydd mot framför allt smuts och fukt. Annars tar det inte lång tid innan väta och smuts tränger ner i träet och börjar förstöra det. Att slipa och ytbehandla golven med jämna mellanrum gör att det får ett långt liv. Många trägolv i Stockholm har faktiskt legat i långt mer än hundra år och sett många inneboende komma och gå.

Kan alla trägolv slipas?

Alla trägolv kan slipas (om vi inte räknar med laminatgolv), men alla kan inte slipas hur många gånger som helst. För den vanligaste golvtypen i Sverige, så kallad lamellparkett, gäller att dessa golv ofta har ett så kallat slitskikt på mellan 2,5 och 4 mm. En lamellparkett brukar kunna slipas ungefär tre gånger.

Ett massivt trägolv däremot kan i princip hur många gånger som helst och är därmed mer hållbart. Med det sagt så är det sällan en och samma ägare slipar om sitt golv mer än en eller två gånger, så har du valt ett slipbart golv i din bostad så har du i princip alltid möjlighet att slipa om det när det börjar se fult ut.

Anlita proffs för golvslipning i Stockholm

Det går att slipa sina trägolv själv. På många yrkesbutiker och även byggvaruhus i Stockholm finns golvslipmaskiner att hyra. Det går även att hyra mindre handslipar för att slipa längs väggar och i hörn. Dock är detta ingenting vi rekommenderar om man aldrig slipat golv förr och inte har full koll på vad man gör. En golvslipmaskin är tung och svårmanövrerad och kan orsaka stor skada på ett golv om man inte har full kontroll på den.

Därför är det alltid bättre att anlita en professionell firma för golvslipning i Stockholm. Allt du behöver göra då är att tömma rummet, så kommer golvsliparen och genomför en modern, dammfri golvslipning som inte påverkar resten av bostaden. Golvslipning är en ROT-tjänst och du slipper alltså både hyran för golvslipningsmaskin och 30% av arbetskostnaden.