Categories
Inredning

Att låta inredningen styras av fasaden

Att bestämma inredning beroende på hur huset ser ut på utsidan? Det låter ju jättekonstigt – eller? Ja, det beror på hur man ser det. Man kan ju lika gärna hävda att det är märkligt att inreda sin lägenhet i femtiotalsstil om man bor i ett sekelskifteshus i Vasastaden i Stockholm, eller med rokoko i ett nybygge i Hammarby sjöstad. Just hur exteriören på ett hus kan, eller inte kan, låtas gå igen i interiören är ett spännande exempel på hur man kan tänka kring heminredning.

Stor variation i stilarna

De flesta väljer inredning utifrån personlig smak eller rådande trend, och funderar inte så mycket på hur och när lägenheten är byggd. Men faktum är att byggnadssätten skiljer sig väldigt mycket åt genom de olika erorna i Stockholm. Arkitekterna som har ritat Stockholm har alltid haft en tydlig vision av både utseende och funktion och detta har inte bara påverkat husens fasader utan även lägenheternas utformning.

Det ligger i DNA:t

Ta två tomma lägenheter, en från förra sekelskiftet och en från sextiotalet. Om du vet en smula om arkitektur är det inte svårt att se vilken som är vilken. Takhöjd, dörröppningar, dörrar, golv, tak; även om köken och badrummen osv kanske är renoverade många gånger finns ändå alltid en speciell känsla kvar i en lägenhet, som berättar om tiden när den byggdes.

Visst finns det undantag, vi tänker framför allt på de hiskeliga ”lyxrenoveringar” som utförts på vissa lägenheter i Stockholm mot bakgrund av den överhettade bostadsmarknaden, med infällda spotlights i nedsänkta tak, rivna väggar för att skapa öppna planytor osv. Dessa renoveringar är enligt oss ett typiskt exempel på vad som händer när man överhuvudtaget inte bryr sig om de kulturhistoriska värdena i det hus man bor i, utan bara ser lägenheten som ett objekt till salu på en marknad.

En del av något större

För det är just detta det handlar om, kulturhistoria. En insikt om att lägenheten man bor i har en historia som är mer än ens egen historia, att den är summan av alla som bott här, och kanske mest av allt är en del av huset den ligger i. Tanken om att en lägenhets inredning ska rimma med fasaden kanske inte är så dum? En fasad ändras ju inte hur som helst, vi ser värdet i att den i så stor utsträckning behåller sitt ursprungliga utseende. Tänk om Stockholms hus vid fasadrenoveringar varit utsatta för samma sorts nycker och trender som våra lägenheter? Stan hade inte sett klok ut.

Gå in i stilen

Vi tycker att man har mycket nytta av att tänka tidstypiskt när det gäller heminredning. Bor du i ett sextiotalshus kommer lägenheten mer till sin rätt om du låter vissa inredningsinslag gå i den stilen, kanske gällande vissa färgval, hyllor eller liknande. Vi menar inte att man ska göra sin lägenhet till ett museum, men att man har ett grundtänk som utgår från den aktuella stilen. Och är det så att man kanske är en fantast för fyrtio -eller femtiotal, se då till att skaffa en lägenhet i ett hus från denna tid. Först då kommer du att få till den rätta känslan. Att inreda i en stil från en helt kontrasterande tid än när huset är byggt kan ge ett ganska märkligt och konstlat intryck.

Hitta helheten

När våren kommer och ditt hus kanske får en fasadrenovering kommer det att skina som nytt och visa upp sig i sin ursprungliga prakt. Hedra det genom att låta det genomsyra även din inredning. Hitta tidstypiska element och använd dem som du behagar. Att blanda är inte förbjudet, men om du har husfasaden – och vad den säger om den tid huset byggdes – som utgångspunkt kan du få många nya spännande idéer för att forma din hemmiljö.